Beszélnünk kell Gyurival (Jankovics Marcellről)

Most, hogy úgy néz ki, Fekete György és az MMA nyilvános vitára áll ki a művészeti szcéna képviselőivel, mi is bedobnánk pár partikuláris témát, amit érinteni lehetne.*
Vol.3.

„Én is csak akkor nyilvánítok véleményt, ha a sajtó sarokba szorít.”

Ez a mondat Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének szájából hangzott el. Akár most, néhány nappal ezelőtt is mondhatta volna, amikor interjút adott Veiszer Alindának a HírTv Alinda című műsorában, de ezt még tavaly februárban nyilatkozta, az egyébként szintén Alinda által vezetett KP című vitafórumon a Katona József színházban.

Akkor még sűrűn exkuzálta magát Fekete György nyilatkozatai miatt és egyenesen azt vizionálta, hogy összeolvadhat a SzIMA (Széchenyi Irodalmi- és Művészeti Akadémia) és az MMA. Ferencz Győző a SzIMA részéről kizártnak tartotta a fúziót, mert közlése szerint az ő tagjaik értékelhető teljesítmények alapján váltak testületi taggá és nem kívánnak csatlakozni egy politikailag támogatott szervezethez sem. Jankovics Marcell reakcióiból egyértelműen kiderült, hogy az MMA addig nem rendelkezett stratégiai programmal, amíg az első milliárdos nagyságrendű közpénzzel meg nem ajándékozták.

Mmagyar. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Mmagyar. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

„Mint mondta, lázas munka folyik az akadémián, >>kéthetente megbeszéljük az aktuális feladatokat<<, márciustól fenn kell tartani a Vigadót és jó programokkal megtölteni, különböző pályázatokat írnak ki, könyveket jelentetnek meg, portréfilmet készítenek művészekről. (>>Igaz, az MMA tagjairól készítjük ezeket, rólam is készült film, és nagyon jó, hogy készült<<), s ez mind pénzbe kerül.” (hvg.hu)

Jankovics Marcell az Alinda című műsorban rendkívüli módon zavarban volt. (A meghívás apropóját az MMA-közgyűlésen történtek adták.) Meglepő volt a zavara, hiszen kamerához és szerepléshez szokott emberről van szó. Ha igazában és az igazságban sziklaszilárdan hinne, akkor nem valószínű, hogy ennyire hebegne-habogna ezen a felvételen.

Jankovics Marcell az Alinda című műsorban. Fotó: mno

Jankovics Marcell az Alinda című műsorban. Fotó: mno

Egyszerű kérdésekre sem tud egyértelmű válaszokat adni, és úgy szorul sarokba, hogy a legizzasztóbb  kérdéseket (talán tapintatból?) nem is kapta meg. Mintha önmaga szorította volna sarokba magát azzal, hogy Fekete György helyett kénytelen elmaszatolni azt, amitől vállalhatatlan és egyben értelmetlen az MMA. A törtetése, a hatalomtechnikai pozícióharca, az a fajta küszködés és görcs, ami a köztestület elmúlt éveit jellemzi, és aminek az eleven kultúrához a világon semmi köze.

Jankovics szerint Gulyás Mártonnak a viselkedése miatt nem tartoznak válaszokkal, a társadalomnak pedig azért nem, mert

„nem értem, hogy Mari néninek és Jani bácsinak miért kell tudnia, hogy mennyi a keretösszegünk?”

Lehet, hogy nagy titkot árulunk el: azért kell tudnia Mari néninek és Jani bácsinak, mert ez a pénzügyi keret nem a Magyar Művészeti Akadémia által megtermelt forintokból gyűlt össze, hanem azok a bérből és fizetésből élők dobták össze nekik, akik nem feltétlenül voltak tisztában azzal, amikor az adóforintjaikat az állam átirányította, hogy mire is megy a pénzük.

Annyival pedig Jankovics Marcell, illetve az MMA elnöksége is megtisztelhetné az adófizetőket, hogy transzparenssé teszik a gazdasági és szakmai működésüket. De ő ehelyett természetes módon jelenti ki, „egymás közt” szokták megbeszélni az MMA problémáit.

Mmaflás. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Mmaflás. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Döbbenetes látni, mennyire nem méri fel, hogy demokratikus körülmények között nem létezik, hogy ilyen mondatokat mondjon egy közszereplő. Vagy arról van szó, hogy ő már nem számol azzal, hogy valaha ismét demokratikus viszonyok lesznek? S neki el kell számolnia a szerepével?

Monomániásan kapaszkodik a személyeskedés szintjén Gulyásba, az MMA-közgyűlésen történtekbe, mert másfelé nem tudja terelni a beszélgetést. Azért, mert akkor ki kellene mondania, hogy a király meztelen.

Meztelen, mert négy évvel az első milliárdok után arról beszélni, hogy mostanra sikerült a taglétszámot „feltölteni”, illetve, hogy

„a székfoglaló beszédek az átlag embereknek tetszenek”,

zéró eredményt jelent.

„Eljutottunk odáig, hogy megvannak azok az ingatlanok, ahová be lehet rendezkedni, de nincs minden kész. A Vigadó programjai nem 100%-ban töltik ki a termeket.”

Teljes a szerepzavar: az MMA műsoriroda, reprezentatív állami hivatal, vagy konzervatív think tank? Tényleg az a dolguk, hogy a Vigadóban tárlatokat és hangvesenyeket szervezzenek?

Vidámman. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Vidámman. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Volt NKA-elnökként logikusnak nevezni a minisztérium abbéli szándékát, hogy beolvasszák az NKA-t az MMA-ba azért, mert a minisztérium a kulturális funkciókat már kihelyezte az MMA-hoz, több, mint cinikus.

Hogy az MMA-nak az lenne a

„dolga, hogy úgy működjön, mint egy árnyékminisztérium”,

az pedig túl megy a cinizmuson.

Egyben leleplezi a kormányzati struktúra tökéletesen korrupt voltát: párhuzamos minisztériumi szerkezetet hozni létre önjelölt emberekből, és „lekettőzni” a kormányzás szerepét, ez közjogi nonszensz – meg átlátszó hatalomtechnikai manipuláció.

Az MMA-val kapcsolatban megőrzendő függetlenségről beszélni pedig rendkívül kínos. Jankovics így igyekszik megnyugtatni a közvéleményt:

„Mi nem gyakorlunk befolyást a művészeti élet egészére.”

Itt már-már úgy tűnik, hogy magára talált, visszanyerte magabiztosságát. A hitelességét viszont a következő percben már el is vesztette, amikor kijelentette, hogy

„ez ki fog alakulni, ez a törvény nem lesz olyan, mint amilyennek látszik.”

Honnan ismerős ez a magyarázkodás? A jelenlegi államigazgatás is ezt hozza fel érvként, ha szakemberek szakmai szempontok szerint opponálnának egy-egy törvénytervezetet. Hogy hát nem eszik olyan forrón.

Rossz szóvicc, de tényleg az a helyzet, hogy szemünk előtt egy ember tragédiája. Igyekszik védeni azt, amiről tudja, hogy védhetetlen, mert közben erősebb benne a meggyőződés: a sokmilliárd és a hatalom, az nekik jár. A Kádár-rendszer kiskapus labirintusában edződött művész-értelmiségi felismeri a NER-ben a hasonló mintázatokat, és tudja, mit kell tennie.

*Ha Te is fontosnak tartod, hogy megvalósuljon ez a vita, akkor kérjük küldd el Te is az alábbi levelet az MMA-nak:

Tisztelt Fekete György,

Érintett állampolgárként kérem, hogy vállalja a nyílt vitát az elnöki működésével, illetőleg a Magyar Művészeti Akadémia szakmai és gazdálkodási kérdéseivel – különös tekintettel a Nemzeti Kulturális Alapot érintő törvénytervezet társadalmi vitát nélkülöző előkészítésével – kapcsolatban Gulyás Mártonnal és a Szabad Művészek csoporttal.

Aláírás

————————————-

a levél tárgya ez legyen:
Nyílt vitát az MMA működéséről és Fekete György elnöki tevékenységéről!
MMA titkárság címe:
titkarsag@mma.hu

másolatban kérünk küldd el erre a címre is:
slejmshow@gmail.com

valamint az EMMI-nek is:
info@emmi.gov.hu

 

 

You may also like...