Beszélnünk kell Gyurival (a függetlenségről)

Most, hogy úgy néz ki, Fekete György és az MMA nyilvános vitára áll ki a művészeti szcéna képviselőivel, mi is bedobnánk pár partikuláris témát, amit érinteni lehetne.*
Vol.2.

Fekete György olyan értelmű kijelentést is tett a Hírt TV-ben, amely szerint az MMA szerepvállalásával csökken az állam, azaz a kormány direkt részvétele az NKA-ban. A riporter az NKA testületeinek arányairól kérdezte, és jelezte, az “aggodalmak” azzal kapcsolatosak, hogy a kormány, az MMA-vel megerősítve 2/3-hoz jut az NKA döntéshozatalában. (Itt, 05:00 körül)

“Nem tudom, hogy egy független köztestület miért tartozna feltétlenül a kormányoldalhoz? Gyakorlatilag az NKA társadalmasítása folyik. A haszna pont ellentétes: éppen a minisztérium 50 %-os jogköre csökkenne 33 %-ra…”

Logikája szerint tehát most majd többségbe kerülnek a művészet emberei az állam embereivel szemben. Vagyis: úgy próbálta az MMA-t feltüntetni, mint ami a művészetet, a művészeket (sőt, a társadalmat?) képviseli, és kvázi visszafoglal területeket a kormányzattól.

Az a legkevesebb, hogy elfelejti, a minisztérium 2010-ben növelte meg delegáltjai arányát. A polgári kormány betette a polgári fenekét a bizottságokba, mint ahogy az MMA is ekkor kapott helyeket.

De nemcsak ettől cinikus hazugság az egész.

Nemzeti Mmarihuana. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Nemzeti Mmarihuana. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Hiszen hogy is van ez az államhoz való viszony? A kormányzathoz való lojalitás?

Az MMA-t ez a kurzus tette magánemberek asztaltársaságából megkerülhetetlen közjogi tényezővé. Enélkül most is békésen bográcsozó nyugdíjasklub volna a Kecske utcában.

Balog Zoltán, a kultúráért is felelős miniszter volt az, aki 2012 novemberében először jelezte a kormányzati szándékokat: “A Magyar Művészeti Akadémiára kell majd bemenniük a művészeknek, íróknak, költőknek, filmeseknek, színészeknek, s majd az MMA autonóm módon, átláthatóan, korrekten elosztja a pénzt”. Az MMA ezzel úgy láthat el egy alapvetően állami feladatot, hogy “nem lesz kiszolgáltatva az aktuális kormányok kényének-kedvének”.

Ebből a szándékból, amiből aztán lépésről-lépésre megvalósított „program” lett, egészen pontosan látszik, hogy itt egy nagyon erős megrendelői érdek lépett fel az állami szerepvállalással szemben, melynek egyetlen deklarált fő célja volt: minél nagyobb részt kihasítani a közvagyonból.

Valójában egy alvó sejtet ébresztett fel a kormányzat. Hosszú éveken keresztül nem volt az MMA-ban semmilyen látható munka, produktivitás, s ezzel addig nem is volt baj, ameddig nem kezdetett el ömleni bele számolatlanul a közpénz.

Az MMA-tagok egy része, illetve az elnökség tagjai, amíg nem nyerték el a köztestületi státuszt, ezt a hiányt azzal magyarázták, hogy a kibontakozás esélyét is elnyomja a balliberális túlhatalom. Ha létezett is valaha ilyesféle erőfölény (régi érv ez, bizonyítéka nemigen van, leginkább a sértettek menedéke lett belőle), arra most már nevetséges hivatkozni.

Érdekes módon, most sem a produktivitás jellemzi a szervezet működését, hacsak nem nevezzük annak, hogy minden kulturális területet szeretnének maximálisan az uralmuk alá hajtani.

La MMancha. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

La MMancha. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

 

Nincs semmilyen szakmai indoka annak,

hogy az MMA közjogi státuszt, hatalmat és pénzt kapott a kulturális politikai területen, sőt, szakmai érvek kizárólag csak ezzel szemben hozhatók fel. Az, hogy ez így alakult, színtiszta politika volt, hatalomtechnika. Az az abszurd helyzet állt elő, hogy két olyan szervezet van ma Magyarországon – az EMMI és az MMA – ,amely a kultúráért felel(ne), egyik sem mozdítja előre a kulturális területek fejlődését, viszont egyik sem tudna létezni a másik nélkül.

Ez egyelőre működik is: az MMA-ba tömörült emberek maximálisan hűségesek a jelenlegi kormányzathoz. Sőt, a kultúrát érintő döntéseket gyaníthatóan együtt alakítják ki. Kizárt például, hogy az NKA-ról szóló törvénymódosítás ne az MMA intenciójára jött volna létre.

Az MMA egyetlen, a kultúrát és az oktatást érintő problematikus kérdésben sem foglalt el olyan álláspontot – ha volt megfogható, publikus álláspontja –, amely kritikusan viszonyult volna a kormányéhoz.

Uralmma. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Uralmma. Király András munkája az atelier populaire sorozatból.

Nem volt egyetlen olyan, a kulturális területet sújtó döntés, amelyben érdemben megszólalt volna.

Érdekel, mi minden történt a kultúra és az oktatás területén? A 2010 és 14 közötti fejleményeket a WatchDog projekt foglalta össze. ITT!

A kormányzat és az MMA is nagy előszeretettel emleget valamiféle nemzeti értékvédelmet. Legutóbb – épp a hétvégén – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes MMA-t bíráló nyilatkozatára írta a Fidesz közleménye:

„A polgári kormány kultúrpolitikájának a célja a nemzeti és az európai kultúra megőrzése, és azt ezt szolgáló kulturális intézmények és szervezetek erősítése. Minden egyes döntés ezt a célt szolgálja.”

(Figyelem: nóvum az „európai”, ez eddig nem volt a retorikájuk része. Vagy sok volt a kávé vasárnap délután az agitprop irodán, amikor a közlemény született.)

Nos, sem a megyei múzeumi hálózat szétzilálása, sem a Szépművészeti és az MNG összevonása, sem az egész Liget-projekt, sem az örökségvédelem intézményrendszerének teljes szétzilálása, sem a régészeti szabályozás katasztrofális megváltoztatása, a múzeumi törvény szakmaiatlan módosítása, sem a botrányos vezetőváltások a kulturális intézmények élén nem volt olyan fajsúlyú ügy, hogy az MMA értékvédő ébresztőórája megszólalt volna.

Vagy legalább kérdéseket tett volna föl. Legalább a saját tagságát megkérdezte volna, vannak-e kérdései. Azt kell hát gondolnunk: vagy fogalma sem volt, mi történik, vagy mindezekkel egyetértett.

Ha csak az utóbbi idők történéseit nézzük,

egyetlen szava sincs ahhoz, hogy ma a Magyar Nemzeti Bank sokszor annyi pénzt költhet – a független szakmai felügyeletet nélkülöző – műtárgyvásárlásra, mint a közgyűjtemények.

Szava sem volt akkor, amikor a nyár folyamán a kormányzat eltörölt számos kulturális tárgyú egyetemi képzést. Köztük a kurátorképzést is. Persze, hiszen ez utóbbi éppenséggel az MMA irányvonalával is tökéletesen egybevág: az MMA szótárában a kurátor szükségtelen és üldözendő hivatás.

Szóval, amikor Fekete leválasztja magukat a kormányról, akkor hazudik. Úgy vannak ők, mint a borsó meg a héja.

Folyt. köv.

 

*Ha Te is fontosnak tartod, hogy megvalósuljon ez a vita, akkor kérjük küldd el Te is az alábbi levelet az MMA-nak:

Tisztelt Fekete György,

Érintett állampolgárként kérem, hogy vállalja a nyílt vitát az elnöki működésével, illetőleg a Magyar Művészeti Akadémia szakmai és gazdálkodási kérdéseivel – különös tekintettel a Nemzeti Kulturális Alapot érintő törvénytervezet társadalmi vitát nélkülöző előkészítésével – kapcsolatban Gulyás Mártonnal és a Szabad Művészek csoporttal.

Aláírás

————————————-

a levél tárgya ez legyen:
Nyílt vitát az MMA működéséről és Fekete György elnöki tevékenységéről!
MMA titkárság címe:
titkarsag@mma.hu

másolatban kérünk küldd el erre a címre is:
slejmshow@gmail.com

valamint az EMMI-nek is:
info@emmi.gov.hu

 

 

Főoldali kép: Csoszó Gabriella (FreeDoc) fotója az MMA 2013-as közgyűlésén zajlott tüntetésről. 

You may also like...