Beszélnünk kell Gyurival (tényleg?)

Most, hogy úgy néz ki, Fekete György és az MMA nyilvános vitára áll ki a művészeti szcéna képviselőivel, mi is bedobnánk pár partikuláris témát, amit érinteni lehetne.*
Vol.1.

 

„Az NKA-t én találtam ki!”

– mondotta Fekete György a HírtTV-ben, a beszédes Színvonal című műsorban, amikor az MMA közgyűlés-incidens után a stúdió vendége volt. (Azt most hagyjuk, hogy csak ő volt vendég, akik kérdezni szerettek volna tőle, azok nem.) Persze, ennél bombasztikusabb mondatok is elhangzottak már a sokat látott hír- illetve álhír televízióban, de azért ez megütötte a fülünket. Hogy is volt ez?

A Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) természetesen nem ő találta ki. Mintája a brit „arts council” rendszer volt, de nem egy az egyben, mert német előképek is keveredtek aztán a magyar kulturális viszonyokra alakított NKA-ban.

Az ötlet nem Feketétől származott. A kezdeményezők között volt, és 1993-ban, kultúráért felelős helyettes-államtitkárként ő nyújtotta be a törvényjavaslatot, Mádl Ferenc minisztersége alatt. Erre egyebek között azért is lehetett módja, mert akkoriban még nem egyéni képviselői indítványokból születtek a törvények, mint ma – de ez off topic.

Vitát? Király András munkája az atelier populaire sorozatból

Vitát? Király András munkája az atelier populaire sorozatból

Meglepő módon, már a nyolcvanas években volt igény egy külön kultúrafinanszírozási pénzalap létrehozására. A rendszerváltás után, mivel szerepelt a kormányprogramban, Andrássfalvy Bertalan, akkori kultuszminiszter kezdeményezte a jogszabályi keretek kialakítását. Megalakult egy szakértői bizottság, amiben Kuti Éva és Marschall Miklós közgazdászok külső szakértőként azért kerültek bele, hogy a külföldi tapasztalataikat, az esetleg követhető mintákat megismertessék a többiekkel, illetve segítsenek eldönteni, hogy ezekből mi az, ami beépíthető. Harsányi László, későbbi NKA-elnök is itt kapcsolódott be a munkába először.

Szóval, voltak azért ott mások is. De forduljunk a legautentikusabbhoz, magához Feketéhez!

A Beszélő című lapban 2003-ban ő maga írta meg a történetet Egy gondolat története és tapasztalatai című cikkében. Igen, a Beszélőben. (Tessék elképzelni, ez egy olyan lapszám volt, amelybe egyaránt írt cikket TGM, Jankovics Marcell, Szerető Szabolcs és György Péter is.)

Fekete így ír:

„Boldog időknek tekinthetők azok az 1992–93-as hónapok, amikor harcos, de demokratikus körülmények között folytak a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel az előtárgyalások, majd a konkrét megállapodások. Hivatali időm jelentős hányadát, mintegy fél évet vettek igénybe ezek, ez volt szinte az egyetlen olyan kérdéskör, melyet majdnem teljes politikai és sajtójóindulat kísért. Nyilvánvaló oka az lehetett, hogy a megoldás megkeresésére nem a politika adott közvetlen megrendelést, hanem a politika ‘csak’ elfogadta azt, amit a hozzáértők a jó döntés érdekében számára kitaláltak.”

Aha. Szóval, akkoriban még nem csak együttműködni, de egyeztetni is képes volt.

Számos szakemberrel és több mint száz szervezettel – írja a cikkben. És azt is tudta, hogy mi a gond a politikai megrendelésekkel. 2003 nem volt olyan rég – de Fekete az utolsó bekezdést olyasfajta éleslátó megjegyzéssel zárja, aminek jelét mai ténykedésében már nyomokban sem lehet felfedezni. Az iróniát főképp nem.

„Ironikus alkatomból fakad a befejező megjegyzés: kár, hogy az alapítók, a bizottsági elnökök és kurátorok tapasztalata minden ciklus végén a süllyesztőbe kerül. A kultúra igazán nem az a terület, ami kibírja az örökös újrakezdést.”

Szentigaz. Nem úgy, mint amit a HírTV-n mondott. De legyünk megengedők: oké, Gyuri, te találtad ki! De ez nem jelenti azt, hogy neked is kéne megszüntetni.

Folyt. köv.

 

*Ha Te is fontosnak tartod, hogy megvalósuljon ez a vita, akkor kérjük küldd el Te is az alábbi levelet az MMA-nak:

Tisztelt Fekete György,

Érintett állampolgárként kérem, hogy vállalja a nyílt vitát az elnöki működésével, illetőleg a Magyar Művészeti Akadémia szakmai és gazdálkodási kérdéseivel – különös tekintettel a Nemzeti Kulturális Alapot érintő törvénytervezet társadalmi vitát nélkülöző előkészítésével – kapcsolatban Gulyás Mártonnal és a Szabad Művészek csoporttal.

Aláírás

————————————-

a levél tárgya ez legyen:
Nyílt vitát az MMA működéséről és Fekete György elnöki tevékenységéről!
MMA titkárság címe:
titkarsag@mma.hu

másolatban kérünk küldd el erre a címre is:
slejmshow@gmail.com

valamint az EMMI-nek is:
info@emmi.gov.hu

You may also like...