Kocsis Máté kortárs galérianegyedet tervez a Józsefvárosba

 

Derkovits Gyula: Aukció, 1930, magántulajdon (az eredeti képet Molnár Annamária írásos kérésére a képmáshoz való jog alapján töröltük. Bővebben lásd Közlemény című írásunkat.)

Derkovits Gyula: Aukció, 1930, magántulajdon (a kép csupán illusztráció) (Az eredeti képet Molnár Annamária írásos kérésére a képmáshoz való jog alapján töröltük. Erről bővebben Közlemény c. bejegyzésben írtunk.)

Természetesen az ötlet nem Kocsis agyából pattant ki.

UPDATE: Molnár Annamária közlése szerint a galérianegyed Kocsis Máté ötlete volt.

Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria vezetője által tett javaslatot már április 16-án elfogadta a VIII. kerületi képviselő testület. Többségünk rendes józsefvárosi lokálpatrióta, de a hírrel mi is csak nemrégen találkoztunk.

A tervek szerint a ,,kortárs galéria negyed” megmaradna a Körúton belül, és a Palotanegyedben is főként a Bródy Sándor utca (itt található Molnár galériája) környékére korlátozódna.

a galérianegyed tervezett terültete

a galérianegyed tervezett területe

A határozat szerint a min. 60 hónapra leszerződő és újonnan beköltöző galériák az első két évben alig fizetnének többet a közösköltségnél bérleti díjként. Ez egyébként hasonlóan kedvező ajánlat lenne, mint amit a XI. kerület 2009-es Újbuda Kulturális Városközpont(ÚKV) nevű programja nyújtott művészeti intézmények számára.

Molnár koncepciója semmi meglepő újdonsággal nem szolgál, és túlzottan kreatívnak se mondanánk. Bár a program még Budapesten sem tekinthető úttörőnek, a koncepcióból a korábbi példák (pl. Ráday utca, ÚKV) tanulságai teljességgel hiányoznak. Ha érdekel Titeket, olvassátok el.

Molnár egy 5 éves ütemtervet határozott meg koncepciójában. Eszerint már az első két évben az üres ingatlanok felújításra kerülnének, galériák költöznének át, vagy nyitnának meg a kerületben, továbbá a közös arculati elemek is elkészülnének.

A ,,Galéria Negyed” terve nem újkeletű, a jozsefvaros.hu már tavaly szeptemberben írt az ötletről. A kerület honlapja Kocsis Máté és Halász János látogatását mutatta be a Molnár Ani Galériában, csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy pörgesse végig a képeket. (update2: az igazán jókat már letörölték onnan is :( )

(Molnár egyébként szerződése szerint 2015 január 1-től december 31-ig havi bruttó 100 ezer forintért ad tanácsokat szóban és írásban a VIII. kerületi önkormányzatnak.)

Molnár Annamária már korábban is sikerrel lobbizott fideszes politikusoknál. Még a Magyar Kortárs Galériák Országos Egyesületének vezetőjeként tárgyalt Halász János, akkori kulturális államtitkárral, aminek eredményeképpen 3 és fél millió forintot kapott az egyesület a Budapest Contemporary programra.

Félreértések elkerülése végett, szerintem teljesen legitim dolog hivatalos körülmények között politikusokkal tárgyalni.

Derkovits Gyula: Végzés, 1930, MNG (a kép csupán illusztráció)

Derkovits Gyula: Végzés, 1930, MNG (a kép csupán illusztráció)

Csak nem tudom kiverni a fejemből, hogy egy olyan kerületben élek, ahol a hajléktalanok legjobb esélye a lakhatásra, ha egy galériát alapítanak a Bródy Sándor utcában. Mondjuk pályázati feltétel, hogy legyen közöttük művészeti szakember, de azt hiszem, hogy ez megoldható.