Ajánló: 1989. március 15-i ellenzéki megemlékezés – vezetett séta

Most vasárnap a Művészeti És Művészetelméleti Szakkollégium vezetett sétát tart (facebook esemény), ahol megismerhetjük az 1989. március 15-i budapesti eseményeket, a rendszerváltás egyik fordulópontját. Rövid interjú és ajánló:

Röviden, mi az MMSzK?
A Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégiumot a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói hozták létre. Célja, hogy a különböző tanszékek, illetve más egyetemek tanulói olyan, alternatív oktatási formákban megvalósuló közös projekteken dolgozhassanak együtt, amelyek a képzésüknek nem képezik részét, kiegészítik azt.

Miről szól a március 15-i séta?
A sétán az 1989. március 15-én lezajlott ellenzéki megemlékezés útvonalát járjuk végig, és felolvassuk az akkor elhangzott beszédeket. A sétát először tavaly tartottuk meg, hiszen akkor volt az eredeti demonstráció 25. évfordulója. Azért tartjuk fontosnak a felelevenítését, mert bár a rendszerváltás történetének egy fordulópontjáról beszélünk, mégsem esik róla szó, ahogy magáról a rendszerváltásról sem: annak máig nincs emléknapja, emlékét igyekeznek eljelentékteleníteni. A séta idén az 1990-es március 15. történéseivel egészül ki, amely már inkább az első szabad választásról szólt.

10917040_394845164020889_5173215927279443925_n

Hogyan kapcsolódik ez egy művészeti szakkollégiumhoz?
Az MMSzK lényege, hogy egy nyitott platformként működik, a tagok minél sokfélébb tevékenységének teret enged. Az elmúlt években létrejött munkacsoportok foglalkoztak, illetve foglalkoznak többek között régi fotótechnikákkal, művészkönyvekkel, de gender kérdésekkel, permakultúrával, köztéri emlékművekkel, a művészet társadalmi szerepével, vagy épp a középiskolai vizuális kultúra oktatással is. Szakkollégiumi tagok műsorvezetői továbbá az Építész Szakkollégiummal és a Mérei Ferenc Szakkollégiummal közösen indított Skicc rádióműsornak.

Hánykor, hol van a találkozó, milyen hosszú lesz a séta?
A séta délelőtt 11-kor indul a Petőfi-szobortól, és kb. 1,5-2 órával később ér véget a Bem téren.

petofi

Mennyire hozzáférhető a szakkollégium? Bárki jelentkezhet? Rendszeresek a nyilvános programok?
A szakkollégiumba bármilyen egyetemi hallgató jelentkezhet. Igyekszünk rendszeresen létrehozni nyilvános programokat: a munkacsoportok félévenként tartanak prezentációt, jöttek létre a szakkollégiumhoz kötődő kiállítások, szervezünk közös tárlatlátogatásokat is; vezetett sétából ez lesz az első, de már tervezzük a következő, áprilisi alkalmat.