Milliók a fa alá – a hónap miniszteri támogatásai

Minden hónapban remek szórakozás átfutni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri döntéseit. Mindig találni izgalmas és talányos tételeket, és minden hónapban megállapíthatjuk, a barátok, haverok, vazallusok meglapogathatják a zsebüket: remekül megtérül a lojalitás.

És minden hónapban előkerülnek ugyanazok a kérdések is,  elsődlegesen az, hogy miért is kell ezekre a célokra közpénzt osztogatni? Ki és miként fogja monitorozni például egy Szandi-koncert közművelődési hasznosságát? És a legfontosabb kérdés: mi a bánatért létezik még mindig a miniszteri keret?

A miniszteri keret (elvben) a kulturális politika legfőbb felelősének adna lehetőséget arra, hogy stratégiailag fontos, nagyobb ívű koncepciókat támogasson, vagy gesztusértékű módon karoljon fel esetleg elhanyagolt, vagy nehéz helyzetben levő, de fontos kezdeményezéseket. Lehet vitatni, hogy ez a keret szükséges-e, vagy sem. Szerintünk inkább nem. Mindenesetre Balog döntéseinek láthatóan semmi közük a felsorolt szempontokhoz. A keret létezésének egyetlen oka tehát az, amit az első bekezdésben írtunk: szaloncukrot szórni a hívek közé.

Íme néhány novemberi tétel, amelyek mellé piros filccel óriási kérdőjelet illesztenénk.

Csabai Rendezvényszervező Kulturális Szolgáltató kft.
A 2014. évi 18. Csabai Kolbászfesztivál kulturális programjainak megvalósítására
3.000.000 ft

A neten a 2014-es kolbifeszt „programterve” (!) olvasható, nagyszerű dolgok vannak benne, a Neoton Família Sztárjai nevű formációtól napjaink egyik legsikeresebb együtteséig, a Punnany Massif-ig. Hogy a programtervből mi valósult meg végül, nem tudni, mindenesetre potomság a három milka egy ilyen szuper bulira.

Ongai Kulturális Egyesület
A VI. ongai pálinkaverseny kulturális programjainak megvalósítására
3.000.000 ft

Új nemzeti kulturális prioritásunk a pálinka nevű égetett szeszesital. Szabadon főzhető, sőt, megvédjük a unió ármánykodásával szemben is! Kulturális programokról a verseny honlapja egyáltalán nem számol be, de minek is, nem igaz?

kolbasz-salami-palinka

eredeti fotó forrása: Colorcam Magazine

Rózsa Records Művészeti és Kulturális kft.
Demjén Ferenc 2014. évi koncertjének megvalósítására a Budapest Arénában
10.000.000 ft

A Rózsa Records régi jó partnere Balog Zoltán emberminiszternek. Idén is befutó az NKA-nál a miniszterelnök stabil híve, Demjén Ferenc. Rózsáék szerény tízmilliót kaptak a sportcsarnoki bulijára, csak, hogy ne kelljen izgulni a bevétel miatt. Jegyek 8.900 és 13.900 forint közti árakon kaphatók!

Szandi Produkció Művészeti kft.
Szandi 25 éves jubileumi koncertjének megvalósítására
2.000.000 ft

Nyugi, doki! Nagyon nehéz ebbe belekötni: Szandi fennállásának, vagy micsodájának huszonötödik évfordulója valóban olyan esemény, amelyet nemzetünk kulturális alapjának, hogy úgy mondjuk, nemzeti kötelessége támogatni. És kész. Egyben aggodalmunkat fejezzük ki, hogy kétmillió vajon elég lesz-e?

4N-Team Számviteli, Ügyviteli, Számítástechnikai és Szolgáltató kft.
A külföldi kulturális intézetek története a rendszerváltozás után című téma feldolgozására és megírására
2.500.000 ft

Itt viszont nincs sok kedvünk viccelni. Ez a támogatás ugyanis szó szerint teljesen érthetetlen. A kulturális intézetek történetéről miért egy számviteli, ügyviteli cég ír tanulmányt? (Könyvet? Cikket? Tartozik-követel beszámolót? Vagy milyen formában kell elképzelni ezt a „feldolgozást és megírást”?)

És mi az, hogy külföldi kulturális intézetek? A nálunk működő intézetekről van szó, vagy ellenkezőleg, a másutt működő magyar intézetekről? Amúgy pedig: remek volna, ha számviteli és ügyviteli szakemberek végre alaposan megírnák a magyar kulturális intézetek történetét. Legalább Balog Zoltán is olvashatná az általa támogatott anyagban, hogy kormányzata miként üresítette ki és tette teljesen diszfunkcionálissá a magyar kultúra külföldi reprezentációját szolgáló intézményrendszert. Nem mellesleg, végre a 4N is kereshetne valamicskét, hiszen a neten levő cégadatok szerint, utolsó éves árbevételük nulla forint volt.

You may also like...