Egy szabadúszó fotográfus

3 napon át virtuálisan bárki bejárhatja az Országos Kékkör 3 túráját Burger Barna gyönyörű fotói által, melyeket két év alatt készített a legendás kék úton.

designterminal.hu

Holnap nyílik a Kéktúra a belvárosban című kiállítás a Design Terminálban. A megnyitón mutatják be Burger Barna Kékvándor – ösvények, utak, képek című, a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában megjelenő könyvet.

Burger Barna elismert fényképész: kiállított a PIM-ben és a Mai Manó Házban, a Magyar Narancsnak, Playboynak, CKM-nek fotózott, a 61. Frankfurti Könyvvásár Magyar Nemzeti standjánál kortárs magyar írókról készített portréi voltak láthatók. 1993 óta követi és fotózza Orbán Viktor életét, a 2010-es kampányidőszakban 28 ezer fényképet készített róla.

1998-tól a híres Ezüsthajó kft.-nek dolgozott,

amelyik Orbán Viktor mindennapjairól készített filmeket és fotókat, hogy azok aztán sose jelenjenek meg. Mindezt úgy, hogy az Ezüsthajó volt az egyik nagy beszállítója az akkori kormány intenzív PR-tevékenységét koordináló Országimázs Központnak, a hivatalnak, amely tevékenységét a szocialisták nagy elánnal akarták kivizsgálni, de persze ebből az ígéretükből sem lett semmi.

index.hu

forrás: nol.hu

forrás: nol.hu

2010-ben jelent meg Egy kampány krónikája – Orbán Viktor 2010 című fotóalbuma, és ebben az évben kezd újra állami megrendeléseket kapni a Miniszterelnökségtől. A Magyar Narancs szólaltatta meg azzal a pletykával kapcsolatban, hogy ő lenne a Capa Központ létrehozásának (egyben az Ernst Múzeum bezáratásának) egyik fő kitalálója, támogatója:

Több forrásunk is kiemelte, milyen fontos szerepe volt a sikerben Burger Barnának, aki több közös könyvet is készített Kőrösi Orsolya férjével, Kőrösi Zoltánnal. “Ahogy a magyar fotográfusok döntő többsége, úgy én is próbáltam segíteni a Capa-központ létrejöttét – mondta megkeresésünkre Burger Barna. – Csak én tudok magamon kívül vagy 10-20 embert, aki így tett. Egy adott pillanatban engem is megkérdezett a miniszterelnök személyesen is, hogy jó ötletnek tartom-e. Én pedig mondtam, hogy igen. Ez mérföldkő a fotósoknak, jó dolog.”

Vagy ahogy Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója fogalmaz ugyanitt:

MN: Milyen szerepet játszott ebben a folyamatban Burger Barna?

KO: Sokan segítettek, és remélem, segítenek ezután is, és igen, közöttük van Barna is. A tervezés és a konzultáció sok vonalon futott, hivatalos és kevésbé formális csatornákon egyaránt. A lényeg szerintem az, ahogy fentebb is mondtam, hogy a magyar fotográfia új és komoly lehetőséghez jut.

Pedig csak egy évvel korábban Burger Barnának még furcsa és néha kellemetlen volt a helyzet :

Hatással van a munkádra az uralkodó politikai légkör?

Igen. Egyrészt sokan gondolják rólam, hogy mivel közel vagyok a tűzhöz, el tudok intézni dolgokat. Hirtelen valahogy többen hívnak, sok olyan emberrel kell beszélnem, akit nem is ismertem eddig. Számomra furcsa, néha kellemetlen ez a helyzet, de Magyarországon Móricz óta ismert jelenség.

Nyitás óta a Capa Központ kreatív munkatársa és míg cége, a Fókusz-Pókusz kft. 2010-2013 között évi 9 millió forint plusz áfáért, idén már 10,8 millió forint plusz áfáért fotózza Orbán Viktort. A megbízás havonta 5-10 hazai és külföldi esemény “művészfotók, művészi igényű fotódokumentációk készítésére” szól, a fotódokumentációk felhasználási jogát pedig át kell adni a Miniszterelnökségnek – derül ki a napi.hu cikkéből.

És ugyanebben a cikkben jutunk vissza a holnapi könyvbemutatóig is:

Az MTSZ az Országos kék kör (Kék túra útvonalak) tájékoztató eszközei – honlap, térképek, útikönyvek – hivatalos fotódokumentációjának elkészítésere keresett vállalkozót. A beszerzést nyolc részteljesítésre osztották, valamennyit a Burger és Fia Kft. nyerte meg, összesen nettó 18 millió forintért – derül ki a tájékoztatóból.

Íme, egy szabadúszó fotográfus, aki nem vesztegeti az idejét! A recept egyszerű. Teremts presztízst magadnak a hazai kulturális és művészeti élet reprezentánsainak fotózásával. Közben kerülj közel a hatalomhoz, és lassanként lépj elő hivatalos dokumentátorrá. Esztétizáld a hatalmat, segíts megteremteni a vezető mítoszát, és azt a vizuális narratívát, amelyben a vezető is szívesen látja elmesélve önmaga történetét. Ne elégedj meg pusztán a bőséges javadalmazással, hiszen, ha ez megvan, akkor a pozíciódat felhasználva már a művészeti intézményrendszer egy részét is könnyedén alakíthatod. Végül is, miért ne? Szakmai egyeztetések? Demokratikus út? Nyugodtan retusálható, fölösleges részletek. A tűz közelében kell lenni, és akkor árad a meleg. Egy valami azonban fontos: innentől kezdve ne írd a névjegyedre, hogy szabadúszó fotográfus.

You may also like...