„Sikerült áttörnünk egy láthatatlan falat”

Egy pécsi képzőművész, Böszörményi István kedden a pécsi belvárosban tiltakozó akciójával megzavart egy szoboravatást. Kligl Sándor szobrát – a járószinten elhelyezett, ülő Weöres Sándor figurát – az ünnepség egy pontján liszttel leöntötte, a téren pedig társai is voltak, tüntetők, akik táblákkal jelentek meg. Nem sokkal korábban a sajtóban napvilágot látott, hogy az alkotó, Kligl Sándor köztéri munkáira az utóbbi másfél évben 23 millió forint támogatás érkezett az NKA-tól (Nemzeti Kulturális Alap), miközben Kligl tagja az NKA bizottságának, felesége pedig az NKA-t ellenőrző minisztérium államtitkára. Böszörményi Istvánt kérdeztük tiltakozása okairól.

weöres-sándor-1024x701

Az olyanfajta köztéri zsánerszobrok, mint amilyet most avattak Pécsett, eléggé elterjedtek az utóbbi időben szerte az országban. Mit gondol erről a tendenciáról?

A középszer agressziójának tekintem.

Alapvetően minek szólt a tiltakozása? Esztétikai kérdés volt, vagy az alkotó, Kligl Sándor, és a vele kapcsolatos személyi összefonódások adták az okot?

Felsorolom a tiltakozást kiváltó okokat, jól meghatározható szubjektív sorrendben.

Egy: Kligl Sándor szobra méltatlan Weöres Sándorhoz. Édeskedő zsánerszobor, giccs. Ilyenek mostanában tucatszám lepik el az ország köztereit – ez önmagában is aggasztó.

Kettő. Az, hogy Pécs városvezetése, minden szakértői ellenvélemény dacára megrendeli ezt a szobrot, mélységesen elkeserítő, de nem meglepő. A vezetés valóban ennyire ért a kultúrához. A sportolókat és kiskacsákat szobró Kligl Sándor felkérése nem csak Weöres arcul csapása, hanem a valamikor virágzó pécsi kultúra, pécsi szobrászat megalázása is.

Három. A város vezetői, Páva Zsolttal az élen, betegesen vonzódnak a gyenge minőségű művészeti termékekhez. Rengeteg közpénzt költenek el ezekre. A Leonardo-kiállításnak nevezett Disneyland a legóvatosabb bevallások szerint 210 millió forintba került, szakmai körökben ennek a dupláját hallani. A Zsolnay vásárlások, a vitathatóan jutányos árú Gyugyi-gyűjteményt is beleszámítva több, mint egymilliárdba kerültek. Ezek a költekezések lenullázzák a város kultúrkasszáját, ugyanakkor a város új műtárgyak létrehozásának ösztönzésére nem költ semennyit. Sorozatban zárnak be a nagy múltú galériák, kiállítóhelyek, műteremnek nevezett fűtetlen romépületekből teszik ki a végsőkig kitartó képzőművészeket. Ilyen körülmények között megengedhetetlennek gondolom, hogy a város 18 és fél millió forintot költsön egy giccsszobrász alkotására.

Négy. A módszer, ahogy Kligl a megrendeléseit szerzi, korrupciógyanús. Felesége, Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára. Ez a minisztérium gyakorol ellenőrzési jogot az NKA felett. Ahonnan Kligl szobrai az utóbbi években 23 és fél millió forint támogatást kaptak. (Népszabadság, 2014 augusztus 23.)


Részlet Kligl Sándor beszédéből

Kligl tagja a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának. Szobrainak támogatására nem pályázhat, a pályázatokat a megrendelő települési önkormányzatok nyújtották be, így próbálva elkerülni az összeférhetetlenség tényállását. Jogértelmezésem szerint ez nem szünteti meg az összeférhetetlenséget, hanem az érintett önkormányzatok bűnrészességét sejteti. Ez korrupciógyanús ügy, amely több önkormányzatot érint. Pécs mellett Gárdony, Mór, Törökszentmiklós is érintett. Az NKA-támogatások mellett az adott településeknek még jelentős önrésszel is be kellett szállniuk a szobormegrendelésekbe, Pécs esetében a szobor 18 és fél milliós költségéből 5 millió volt az NKA támogatása, a maradék 13 és fél milliót a város kulturális büdzséjéből kellett kinyögni. Közben kulturális ügyekben folyton a pénzhiányra hivatkoznak. Az ilyen hivatkozások, most már tudjuk, szemen szedett hazugságok.

Összegezve: a város egy aggasztóan gyenge szobrot állított fel a történelmi belvárosban. Olyat, amelynek minősége nem méltó Weöres Sándorhoz, arcul csapja a pécsi szobrászati hagyományokat, megalázza a pécsi művészeket. Finanszírozása korrupciógyanús. Mindez egy olyan hatalmi erőpolitika megvalósulása, amelynek szálai a legmagasabb kormányzati körökig vezetnek.

Miért éppen lisztet használt?

Szobrászként, ösztönösen idegenkedem attól, hogy akár még a leggyengébb szoborban is kárt tegyek. Ez szakmai ártalom. Olyan anyagot kellett választanom az akcióhoz, amely sem a szoborban, sem másban nem okoz kárt, maradéktalanul eltávolítható, ugyanakkor kellően harsány a botránykeltéshez. Gyorsan és egyszerűen célba juttatható.

Kik léptek fel Önnel szemben? Lesz bármilyen jogi következménye az akciónak?

A lisztszórás pillanatában két közterület-felügyelő ugrott rám, majd társaikkal a szemközti épület falához szorítottak. Visszatartottak, amíg a rendőrség megérkezett. Megjegyzem, erre nem volt okuk, mert eszem ágában sem volt távozni. A rendőrök előállítottak, és a rendőrkapitányságra vittek, ahol kihallgattak, és szabálysértési eljárást indítottak ellenem, garázdaságért. A garázdaság elkövetését nem tudtam elismerni, a felolvasott kritériumok között szerepelt a cselekmény közösségellenes jellege. Az akcióm ezt sem szándékában, sem végrehajtásában nem valósította meg. A szabálysértési eljárás bíróságon folytatódik, de arról nem tudok, hogy a bíróság tárgyalást ír-e ki, vagy saját hatáskörben, tárgyalás nélkül dönt.

Milyen visszajelzéseket kapott a pécsi, illetve az országos művészeti közegtől?

A legjobbakat.

Az önkormányzat, az NKA vagy Kligl Sándor reagált?

Eddig sem volt jellemző, hogy a városvezetés válaszra méltatott volna, az NKA-val és Kligl Sándorral pedig nem vagyok beszélő viszonyban.

Pécsről eddig alig értesülhettünk egyértelmű kiállásról, akcióról a kulturális politika ellen. Vannak a városban ilyenféle mozgások, csoportok, szerveződések?

A pécsi értelmiség kitartóan folytatja fárasztó és reménytelen küzdelmét a mindenkori kultúrpolitika ostobaságai ellen. Sajnálatos, ha ennek a híre nem jut el a fővárosig.

Milyennek látja helyi és országos szinten a reakciókat?

Tiltakozó akciónk, melynek csupán egyik résztvevője voltam, morális indíttatásból , spontán szerveződött. A siker legkisebb reménye nélkül. Óriási szerencsének érzem, hogy végre sikerült áttörnünk egy láthatatlan falat, és ügyünk kellő nyilvánosságot kapott. Még fontosabb lenne, ha a nyilvánosság segítségével gátat lehetne szabni a Kligl-féle, korrupció-ízű szoborállítási gyakorlatnak.

A szobrot felavatták. Ön folytatja?

Régóta ezt csinálom, nem hinném, hogy abba tudnám hagyni.

 

Fotók forrása: pecsma.hu

You may also like...