Graffitik ’56

A ’68-as párizsi graffitikkel sokan foglalkoztak már, a mai napig használva vannak – csak egy példa: a 2006-os szakszervezetek és diákszervezetek által szervezett, milliós nagyságú tüntetéseken is újra elővették őket.

Ezzel ellentétben az ’56-os budapesti graffitikről és köztéri beavatkozásokról keveset lehet tudni, pedig tele volt velük az ország. Müller Rolf ezekről, és a rendszerváltás előtti, nem szóbeli úton elkövetett izgatás, közösség megsértése bűncselekménynek számító firkákról publikált Felizgató feliratok címmel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának internetes folyóiratába, a Betekintőbe.

Így volt ez az 1956-os utcai feliratokkal is, amelyeket a forradalom bukása után az újra berendezkedő kommunista hatalom pillanatok alatt tüntetett el, sőt vizuális emlékezetük fenntartói, az októberi-novemberi napokban készített fotográfiák után is hajtóvadászatot indított. Furcsa módon számos ilyen kép-dokumentum épp annak köszönhette megmaradását, hogy a politikai rendőrség lefoglalta, és irattára mélyére zárta.

Én pedig ezeket gyűjtöttem össze az online elérhető archívumokból egy galériába:

You may also like...