Protest art mint szolidaritási akció – Esernyővel a demokráciáért!

Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó a hongkongi tüntetés kapcsán egy azzal egyidejű és azzal szoros kapcsolatban álló protest art jelenségről is beszámol, amely folyamán esernyős képek árasztják el a közösségi média felületeit. Fényképek, grafikák, festmények tucatjai kerülnek fel az internetre egyfajta szolidaritási kampányként.

forrás: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-29407067

A múlt szerdán kezdődő Occupy Central (Foglald el a központot!) mozgalom tüntetéseinek szimbóluma a sajtó fotókon is szereplő esernyő lett, ugyanis a hétvégére egyre erőszakosabbá váló rendőri intézkedések ellen ezzel védekeztek a tüntetők. Az esernyők praktikusnak bizonyultak mind a könnygáz, mind az időjárási körülmények enyhítésére. A  megmozdulás ezért kapta az „esernyős forradalom” (the Umbrella Revolution) nevet.

Kecey Wong, hongkongi művész egy felhívást is közzétett facebook oldalán, amelyben versenyt hirdet az „esernyős forradalom” logójának megtervezésére, ezzel is népszerűsítve a szolidaritási akciót. A művész véleménye szerint nem kell az embernek Hongkong utcáin lennie ahhoz, hogy kifejezze szolidaritását, és az internet segítségével sokkal több ember tud csatlakozni a tiltakozáshoz. A meghirdetett akcióra beérkezett képek a művész FB oldalán elérhetőek.

forrás:https://www.facebook.com/kacey.wong.319/media_set?set=a.10152749673435281.1073741853.681960280&type=3

[A több mint egy hete tartó megmozdulás azért kezdődött, mert az augusztus végén elfogadott, a választási rendszert módosító reformok értelmében nem lesz általános választójog Hongkongban. A tiltakozók igazi demokráciát követelnek és azt szeretnék, ha a 2017-es kormányzóválasztáson a jelöltállítás is szabad volna és nem egy 1200 tagú bizottság hagyná jóvá a jelöltek személyét. Bővebben.]

You may also like...