Eközben a Képzőművészeti Egyetemen

Semmi különös. Azaz, mintha mégis – legalábbis erre utalnak a falak mögött forrongó indulatok, és a sajtóban újabban belengetett, az oktatás egyes irányait támadó, sőt, egyes tanszékeket konkrétan vádoló szövegek.

Az utolsó hírek azok voltak az MKE-ről, hogy átmenetlieg fiezetésképtelen lett az intézmény (2013. október), majd miután a helyzet rendeződött, már jó hangulatú tárgyalásokról érkezett hír az MMA és az egyetem között (2013. december). Hogy az MMA mit akarhatott az egyetemtől, vagy fordítva, azt nem tudni, viszont a jó hangulat lassanként odavan.

IMG_9021

A Magyar Képzőművészeti Egyetem vezetői az MMA-n – forrás: mma.hu

Az MKE-ben egy távozó munkaügyi munkatárs szeptember elején asztalt borított. Nyílt levélben ment neki a vezetésnek és tiltakozott amiatt, hogy szerinte rektorhelyettesi felhatalmazással illetéktelenek járkálnak be az egyetem adatbázisaiba, egy olyan helyre, ahol a dolgozók személyes és gazdasági adatait tárolják, valamint a munkaügyi adatbázisba is. Az egyetemről augusztus 31-vel távozó munkatárs meg is nevezte dr. Hobaj Tündét, rektori hivatalvezetőt, jogászt és rektori tanácsadót, mint olyan személyt, aki Hantos Károly – akkori – rektorhelyettes engedélyével belép, kutakodik és módosít az adatbázisokban „Humán” felhasználónév alatt.

Hobaj Tünde nem először tűnik fel tanácsadói munkakörben. A parlament Fidesz-frakciójának oktatási munkacsoportja mellett 2012 folyamán már dolgozott tanácsadóként. Ezidőtájt a Magyar Táncművészeti Főiskola főtitkára volt. Az MKE-n rektori hivatalvezetőként kezdte, az érkezése pedig sokakat meglepett, mert ilyen állás nem volt kiírva. Egy rektori hivatalvezetői pályázat megjelent aztán, de Hobaj Tünde jelenleg „jogász, rektori tanácsadó, rektori hivatalvezető” megjelöléssel szerepel az MKE honlapján.

Az asztalt borító munkatárs levele
után az egyetem közalkalmazotti tanácsa nyílt levélben szólította fel Somorjai-Kiss Tibor rektort, adjon tájékoztatást az adatbázis-ügyben, illetve mondja meg azt is, kezdeményezett-e az intézményen belül vizsgálatot, vagy tett-e bejelentést a nyomozó hatóságnál jogtalan adatkezelésről.

A rektor még aznap kelt levélben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a rektori hivatal munkatársait ő hatalmazta fel arra, hogy betekintsenek az adatbázisokba – arra azonban nem, hogy ott módosításokat, mentéseket végezzenek. Erre, mint Somorjai levele állítja, technikailag sincs módjuk. Azért adott betekintési lehetőséget személyes és munkaügyi adatokba, hogy „vizsgálják meg az oktatók előmenetelének, előreléptetésének lehetőségét, a munkabérek rendezésének igényét”.

A közalkalmazotti tanács levele az intézmény „morális válságát” is emlegeti. Valószínűleg ez bőszíthette fel az egyik közalkalmazottat, Dr.Hantos Károly tanszékvezetőt – aki egyebek mellett az egyetemi döntéshozó testület, a szenátus tagja is –, mert levélben azzal vádolta a közalkalmazotti tanácsot, hogy megingatja a bizalmat a vezetésben. Egyben azt írja, vannak bizonyos kollégák, akik tudatos dezinformációkat terjesztenek és „tudatosan rombolják az egyetemi közösség biztonság- és komfortérzetét”.

Noha a levelek egymásra reagálnak, mégsem tudni, mi mivel függ itt össze.

Az egyetemi közösség egy részének biztosan nincs komfortérzete egy idő óta. Az intézmény jelenleg Hallgatói Önkormányzat (HÖK) nélkül működik, és ez a tanévkezdésre tervezett HÖK-választásig így is lesz. Hogy pontosan miért döntött úgy a rektor és a HÖK júniusban, hogy felfüggesztik a HÖK működését, nem világos – a diáksággal annyit közöltek, hogy évközi választás szükséges, mert a februári választásoknak „kétes kimenetelű” eredménye volt. Mindenesetre a HÖK közreműködésével meghozott eddigi döntések érvényben maradnak – bár ez elég furcsa, ha a HÖK-kel problémák vannak.

A „HÖK-nélküliség” nem lényegtelen, hiszen a szenátusban ilyenformán nem képviseli senki a diákságot. A szenátus így is döntésképes, és sokakban éppen ez szüli az aggodalmat: jelenleg a diákság kihagyásával is simán lehet őket érintő ügyekben dönteni. Ne feledjük azt sem: a mostani felsőoktatás nem a demokratikus gyakorlatokról híres, a legújabb hírek épp a HÖK-ök további eljelentéktelenítéséről szólnak. Az MKE-n amúgy is lehet némi apátia és érdektelenség a diákság körében, saját ügyeiket illetően. A HÖK, ezt belátva, szabálymódosítással szeretné 16 fősre csökkenteni a küldöttgyűlés létszámát.

Innentől minden futurológia.

Nem tudni, milyen irányba mozdul az egyetem vezetése, az azonban tény, hogy elterjedt a művészeti közegben, hogy két tanszék veszélyben van. Az egyik az intermédia, a másik a képzőművészet-elmélet, azaz a kurátorszakként emlegetett elméleti irány. Nem lehet nem észrevenni, hogy a kormánypárti média egy ideje már fűti ezt a hangulatot: hirtelen új ellenséget találtak a konceptuális művészetben (!) és a kurátorokban (!).

Ennek szellemében az elmúlt hetekben többször, több helyen nyílt támadások is érték ezeket a szakokat (erről a 0m2 is írt már), az pedig mára rutinszerű, hogy ha a kormánysajtó ráfordul egy témára, megcéloz egy ügyet, közösséget, intézményt, ott előbb-utóbb lecsaphat a NER ökle.

Akár egy kancellár képében is, de akár új professzorokéban is. Hiszen a Lex Mocsai-ban az is benne van, hogy Kossuth-díjak, illetve „kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adott díjak” is egyenértékűek lehetnek a doktori fokozattal, így akár ejtőernyős oktatók is érkezhetnek az MMA-tól – arrafelé tán csak a szobanövényeknek nincs valamilyen díjuk.

Ezzel együtt: sem az intermédia, sem a képzőművészet-elmélet szakot nem lenne egyszerű bedarálni, ha ez volna a terv. Előbbi, létezése óta komoly szakemberek vezetése alatt komoly eredményeket (alkalmasint világszerte ismert művészeket) tudott felmutatni. Máshová „áttelepíteni” sem volna egyszerű, mert egyetemi tanári státuszok kapcsolódnak hozzá. Utóbbi pedig  – most már minden évfolyamon üzemel, és munkájába egyelőre senki nem szól bele – az egyetlen olyan irány az MKE-n, amely igazi elméleti, kontextuális kutatások, tevékenységek terepe. És akármit is gondolnak a kurzus kulturális-ideológiai csendőrei, a képzőművészet mai gyakorlataiból nem hagyható ki az elméleti felkészültség sem.

You may also like...