JOGSI NÉLKÜL

A rövid hírben minden benne van ugyan, mégis azt gondolom, hogy nem árt tisztázni néhány dolgot a Magyar Képzőművészeti Egyetem hvg.hu-n megjelent közlése kapcsán.

az autonóm művészet magasából

A hazai művészetoktatás/művészképzés egyik leg(el)ismertebb intézményének vezetője szerint mindaz, ami az emlékmű körül zajlik aktuálpolitika. E kijelentéssel szinte mindent el lehet kenni, és ez is történik: mismásolás. Most sem arról beszélünk, amiről kellene, hála a buta frázisnak. (A nyelv nem lehet hibás!)

Arról például érdemes volna szót ejteni, hogy mi is az a pozíció, ami az elképzeléseiket keretezi. Ha jól értem, lényege annyi, hogy a művész a társadalmon és annak problémáin, jelenségein, i. e. valóságán felül, attól mintegy függetlenül létezik.

Lehet, hogy ez (is) csak egy retorikai fogás, a mismásolás része, és az egyetem prominensei tisztában vannak a művészetfogalom megannyi variációjával, így azzal is, hogy az elmúlt évtizedeket éppen a művész és a társadalom közti szakadék felszámolásának kísérletei fémjelzik. Ha igen, akkor felelős intézmény- és tanszékvezetőként nem volna szabad tusványosian avítt szóvirágokkal operálni, különösen ebben a kitüntetett helyzetben, amikor a megszokottnál sokkal szélesebb közönség számára üzenhet valamit. Ezzel a viselkedéssel ugyanis fenntartja a rossz beidegződést, a szakadékot, ahelyett, hogy értelmesen megfogalmazná az egymás mellett létező attitűdök létjogosultságát és fontosságát.

Nyilván azt sem gondolják, hogy az a jelentős diskurzus, ami hónapok óta kíséri az emlékműállítás minden periódusát, magántermészetű vita volna csupán, amolyan ízlés kérdése; hanem jól tudják, hiszen művészeket képeznek és maguk is művészek, hogy sokkal többről van szó: egy alapvetően hibás hatalmi akaratnak formát adni olyan felelősség, ami túlmutat szakmákon és divatokon.

Leginkább azt remélem (úgy is, mint az egyetem volt diákja), hogy nem gondolják komolyan azt az álláspontot, miszerint egy állami fenntartású (közpénz, góré!) intézmény mindenkori vezetője ne lenne jogosult (vagy akár köteles!) fontos társadalmi kérdésekben szabadon véleményt alkotni és nem a kormány bosszújától tartani – vagyis igazán szeretném hinni, hogy az egyetemi autonómia még mindig alapja az intézményrendszernek! (Milyen autonómiának milyen magasán, ugye.)

p.s.: valóban az a garancia az egyetemen folyó minőségi oktatásnak, hogy a szobrász tanszék mesterei közül ketten is tagjai az MMA-nak? A többi tanárunk sajnos még nem jó annyira, az említettek ugyanakkor teljesen biztos, hogy pedagógiai kompetenciájuk csúcsán járnak a klubélet miatt. Mi?  Szomorú, ha arra kell büszkének lenni, hogy a több ponton alkotmányba ütköző, mondvacsinált köztestület visszaélve saját helyzetével (mást sem csinál) hálózza be a kulturális szférát.

Tünetszerű ez a pár mondatfoszlány is, jól mutatja mindannak a hiányát (szolidaritás, felelősségvállalás, etc.), ami nélkülözhetetlen egy olyan szcéna működéséhez, amiben, azt gondolom, mindannyian létezni szeretnénk. A hvg.hu-nak eljuttatott közlemény egészére továbbra is kíváncsiak vagyunk azért.

 

You may also like...