Liget: lezárult tervpályázat és keleti nyitás

A MagyarMúzeumok.hu közölte ma a hírt, hogy lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója:

A pályázatokat elbíráló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jut tovább a második fordulóba.

Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna. Ugyanakkor a pályázatok közül, értékes építészeti részmegoldásaikra figyelemmel, 5 művet megvásárlásra alkalmasnak ítélt a zsűri, s egyúttal új pályázat meghirdetését javasolta a kiírónak,melyre várhatóan augusztus végén kerül majd sor.

Az építészeti tervpályázat előkészítéséért és lebonyolításáért Baán László miniszteri biztos felel, akit még májusban nevezett ki Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátására.

Az emberi erőforrások minisztere 19/2014. (V. 9.) EMMI utasítása miniszteri biztos kinevezéséről tartalmazza a többi feladatkört is, például a

Liget Budapest, valamint az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes projektek által érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése, valamint a vonatkozó szerződési és jogszabályi intézkedések előkészítése;

Az új múzeumok felépítésének levezénylése mellett Baán Lászlót két másik feladattal is ellátták, egyfelől az Iparművészeti Múzeum megújításával, másfelől

A miniszteri biztos az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció végrehajtásából eredően:
a) kidolgozza a keleti nyitás jegyében egy Ázsiai Művészeti Központ fejlesztési koncepcióját

A központról ezentúl kevés információ van. Egy februári valasz.hu-s cikk szerint a városligeti múzeumi negyed környékén keresnek épületet, egy 2012-es interjúban pedig Baán László azt nyilatkozta, hogy az működhetne a felújított Olof Palme házban – ami tavaly novemberben mint az Állami Trianon Múzeumnak helyet adó épület merült fel. A legújabb információ a házról, amit találtam, egy 2014. június 2-i jegyzőkönyv részlete a Levegő Munkacsoport weblapján:

Németh Gergely: Az Olof Palme ház milyen funkciót kap?

Baán László: Az épület műcsarnoknak készült, de már akkor kiderült, hogy erre a funkcióra nem elegendő a mérete. A jövőbeni funkciójának kérdése további egyeztetéseket igényel, egyelőre nincs róla kormánydöntés. Nem szabályozási tervi kérdés.

Ha valaki többet tud központról vagy Olof Palméról, írja meg nekünk kommentben vagy levélben!

 

You may also like...