Hoppál Péter: az avantgárd szemléletében ,,unortodox”

Fotó: Árvay Károly (forrás: kormany.hu)

Fotó: Árvay Károly (forrás: kormany.hu)

Hoppál Péter frissen kinevezett kulturális államtitkár kedden nyitotta meg a Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítását. Megnyitóbeszéde szerves folytatása Balog Zoltán és L. Simon László hasonló próbálkozásainak, és bár ők is alkottak nagyokat (különösen Balog), de Matolcsy Györgyöt emlékeim szerint egyik sem rángatta még bele egy művészettörténeti eszmefuttatásba.

…ahogy mai, divatos fordulattal élhetünk: az avantgárd szemléletében ,,unortodox”

Persze az egyszeri, demagóg kiállításnéző felszisszenne a 10 milliós ország gazdaságával intuitív kísérletező miniszter és a dadaisták közötti párhuzamon, engem mégis jobban felizgatott egy későbbi gondolat.

A művészt és alkotását megítélő közönségnek a felelőssége pedig az, hogy megkülönböztesse az igazit a giccstől, az értéket a talmitól. Az államé pedig az, hogy megtanítsa a közönséget arra, rávezesse, hogyan lehet e kettő között különbséget tenni.

Ez a fajta teljes szereptévesztés sokkal jobban zavar, mint az említett idétlenség vagy a szinte kötelező ,,alaptörvényezés”. Különösen azért, mert Hoppál, akit az ország eddig inkább a végtelenül kínos szóvívői megnyilvánulásairól ismer, Pécsen állítólag egy segítőkész, vállalható figurája a helyi közéletnek.

Akinek van ideje az ilyesmire, nézze meg a teljes beszédet.